Rutiner | sofieemmaingrid
sofieemmaingrid

sofieemmaingrid

Annons

Rutiner

Jag får ofta frågor på min instagram där folk undrar om våra rutiner med två småbarn. Och alla som har småbarn vet att det ibland kan vara svårt att få någon rutin alls och att dom kommer alltid att rubbas någongång. Man kan inte alltid hålla på sina rutiner till 100% men jag tycker endå att vi fått in en ganska bra rutin på livet med småbarn så jag tänkte endå att jag skulle skriva lite om dom viktigaste rutinerna som vi håller på så gott vi kan här hemma.

Vi har inte så mycket rutiner men dom vi har försöker vi hålla ganska hårt på för allas skull. För oss är dom viktigaste rutinerna sömn och mat. Vi har också vissa ”regler” här hemma för att få så mycket tid tillsammans som vi kan. Vi äter tex alltid middag i köket vid matbordet, alltså aldrig i soffan framför tv’n. Det tycker vi är viktigt för då blir det mer att man umgås och pratar istället för att titta på tv’n. Vi har heller inte våra telefoner vid matbordet.

Li är i en ålder där rutiner är viktigt för att få hennes liv att funka. Rubbade rutiner gör kaos hos henne. Vi har fast tid för läggdags varje kväll kl 19. Vi äter middag tillsammans allihopa när Linus kommer hem från jobbet vid ca 16.30, efter maten är det fri lek en stund innan det är dags att hoppa i pyjamasen och borsta tänderna. Vid ca 18.50 (under helgerna håller vi oftast på dessa tiderna också, med undantag ifall vi är iväg eller bortbjudna under kvällstid, då får hon vara uppe lite längre.) är det nattningen så då väljer Li en bok (vi läser bok varje kväll, oftast en men även ibland två) som någon av oss läser inne hos henne i hennes säng. Oftast somnar hon på 10min men ibland kan det ta längre tid. Sen sover hon där hela natten. Det är ytterst sällan som hon kommer in till oss under natten. Jag kan räkna dom nätterna på en hand sen Lykke föddes. Sen vaknar hon oftast runt 6 tiden, självklart rubbas ju de ibland, som idag vaknade hon ju redan vid 4 av att Lykke var ledsen pga magont. Men att just nattningen funkar och håller sin rutin är nog viktigast för oss. Det allra viktigaste är att hon känner sig trygg i sitt rum och har ro att somna där i sin egna säng.

Sen är det mer rutin på dagarna de dagarna som hon går på förskolan. Och med Lykke har vi inte fått in några direkta rutiner ännu. Jag tycker de är svårare med henne än vad det var Li i den åldern eftersom att Lykke är så enormt närhetskrävande och alltid vaknar när man lämnar rummet. Så att natta henne i sin säng och sen gå därifrån funkar inte riktigt ännu. Så hon är oftast uppe med oss tills vi går o lägger oss, då sitter hon med oss i soffan eller sover i våra famnar. Sen nattas hon inne hos oss i sitt babynest i sin bedsidecrib med en flaska ersättning. Oftast somnar hon innan hon hunnit äta klart och sover oftast hela natten med ett uppvak för mat. Just nu är vi dock inne i en period där hon vaknar stup i kvarten och även äter väldigt dåligt. Därav blir rutinerna så svårt att få in. När Li var liten märkte vi inte alls av dehär utvecklingsfaserna så tydligt. Med Lykke är det uppenbart att hon går igenom något just nu. Hon har även haft det jobbigt med magont och gaser nu i ca en vecka som gjort att sömnen blivit mindre.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
sofieemmaingrid

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats